Sunday, November 18, 2012

::pusing-pusing indon::

  salam alaik sume ^^ entry kali ini nak share something.. share pengalaman ketika di sumatera barat indonesia.. ngeh3.. kata orang, macam-macam ada.. heheh.. B-) 1 week nana ponteng kelas.. :-D ish3, dont try this at anywhere!! heheheh.. trip bermula hari senin & berakhir hari jumaat... lama kan?? ngeh3.. antara tempat yang di lawati adalah Dumai, Pekan Baru, & Bukit Tinggi..(actually these are not a big town likes jakarta) banyak iktibar yang nana dapat sepanjang bercuti di sana^^ one of them : i want to be a one of thankful person!! (broken manglish) ngeh3.. sebab ape?? penduduk di sana tidak lah sesenang seperti kita di malaysia sekarang.. huhuhuhu.. beberapa budaya mereka di sana yang stakat nana dapat kenalpasti adalah^^ :

* anak-anak kecil di suruh meminta sedekah di jalanan *

* sepanjang jalan pasti ada gerai-gerai kecil menjual makanan termasuk jalan-jalan di kawasan hutan *

* gemar main hon & signal *

* hon: setiap kali ingin memotong kereta di hadapan & signal: bagi hint untuk kereta di belakang supaya jangan memotong kerana ada kereta di bahagian lorong bertentangan *

* jalan  raya teruk ya amat sebab semua jalan jadi laluan lori besor-besor *

* barangan & kenderaan mereka semua sama seperti di malaysia cume nama jenama lain. cth: kereta unser-kereta kijang ^^ *

* semua penunggang motosikal pakai topi keledar yang jenis rm300-400 malaysia (helmet mahal yang tutup muka)*

* berdisiplin sewaktu ingin mengisi minyak (beratur panjang termasuk motosikal) *

* setiap kali ada roadblog, pasti driver akan hulur tangan dekat pak polisi tuh (pehe2 je lah yek)^^ *

* barang elektrik mereka semua menggunakan 2 mata plug (puas cari hotel yang ada 3 plug.. nak cas enset susa..sob3..) *

<< pics yang sempat diambil >>

* ketika ingin berangkat (dlm feri) *


* kami dah sampai! *

* transport yg kami naiki *

* super (driver) kami!(pak irfan) *



* majoriti binaan berunsurkan minagkabau kerana 90% drpd mrk adalah org minang *


 * bukan sahaja di daratan, ada juga yg bina rumah atas parit! *


 * majlis perkahwinan di sana meriah dgn papan tanda besor tuh^^ *

* anak-anak kecil ke sekolah dgn berjilbab * 

 * helmet mereka meriah penuh dengan sticker *

 * gerai-gerai kecil di sepanjang perjalanan *

* stesen minyak (pertamina) *

 * kereta kuda bersepah *




* menginap di lima's hotel *


* playground di sana *

* bukittinggi *


* terowong jepang *






* danau singkarak *


* lembah anai *


* pagar ruyung *


* jam gadang *

* pulang yuk! *

moga-moga destinasi ini memberi 1001 iktibar! ^^

.. wallahua'alam ..

2 comments:

  1. besnyee berjaulah dengan family..

    ReplyDelete
  2. hehehe..alhamdulillah..rezki lebih,ayah bwk jejalan..bkn cnang nk spend mse ngn family..memasing bz..huhu..^_^

    ReplyDelete