Wednesday, January 23, 2013

** EMAK SENTIASA BINTANG DI HATI ALONG **

Lepas subuh sambung tidur... Qada' katakan... sampai matahari naik meninggi...

Facebook memanjang... Target khatamkan movie/runningman..

Sambil2 tunggu makan breakfast/lunch/sudah siap atau belum di atas meja dapur...

Baju2 kotor bertambah2 dlm bakul... Dibiarkan sampai ada yang mengambil...

Boleh jadi hati seorang Ibu mengeluh kecil: "Abang/Kakak/Adik balik pun, rasa sama je.... Xde rasa beza..."

Ia mungkin sekadar bicara hati, namun raut wajah suram jelas menafsir...

Ya! Memang ibu bapa kita gembira melihat anak2 mereka pulang. Mengharapkan anak2 dpt mengisi kekosongan hati dan mengurangkan penat sedikit...

Namun, harapan itu sia-sia shj sekiranya kita buat perkara2 di atas bukan pd tempatnya.. Target nak berehat sepenuhnya time cuti ni dgn alasan kita terlalu busy di kampus, NGO/ persatuan lain!

Kita masih boleh berehat, tp jgn sampai meninggalkan kerja2 basic sebenarnya... Kerja yg nampak remeh, tp amat bernilai di mata ibu bapa...

Tidak kisah muslimat or muslimin... Kedua-duanya sama2 memegang status seorang ANAK...

Mungkin sebelum ni, kita seperti situasi di atas. Tp, ayuh berubah! Try bantu wat kerja2 rumah/ perkara2 disuruh parent... Buat minum ptg pun kdg2 sudah boleh menghiburkan hati mereka...

Hari cuti yg x berprogrm, sy mengaku buat perkara di atas time 1st year sampai ibu ckp..."Adik ni time2 cuti pun ada program, lbh baik x payah blk..."

Ibu x rasa kehadiran saya pd hr yg berbaki... Tu yang kadang2 boleh jadi, kita susah nak dibenarkan keluar... Dan akhirnya sy try cari solution....

So, nak buatkan parents kita nampak kualiti kita di rumah, try buat sesuatu yg x pernah/jarang kita buat.. Or buat sesuatu yg adik-beradik kita x pandai buat supaya nmpak competitive advantage di situ...

Nak lbh berkesan inshaAllah, ajaklah solat berjemaah sekali dgn ibu kita... InshaAllah lg tersentuh ibu melihatnya... Yg lelaki, solat masjid la yer....

"Kuantiti masa yg sedikit tp sgt2 berkualiti lbh bermakna drpd kuantiti masa yg byk namun dibiarkan sepi...."

~peringatan bersama memperbaiki diri~

copy paste... muhasabah bersama ^_^


Lirik Lagu Bagaikan Langit Memeluk Bintang 

-Affan Aizat (OST Bintang Hati Umi) 






Bagaikan Langit Memeluk Bintang
Senyuman yang terukir
Di raut wajahmu
Bukanlah cermin sanubarimu

Ketabahan hatimu
Cekal semangatmu
Sembunyikan segala kesedihanmu

c/o
Telah diulang kali
Hatimu ku lukai
Kasih sayangmu tetap kan mengatasi

Biar terus menitis
Air mata ke pipi
*
Sinar kasihmu tetap memimpinku pulang

- Bridge
Kini ku terasa
Betapaku berdosa
Biarkanmu terus terluka...

Ulang c/o hingga *, **

**
Ku rindu senyumanmu
Ku rindu pelukanmu
Kehangatannya mendamaikanku
Kasihmu Ibu
Bagaikan langit memeluk bintang

semalam tgok tv9.. citer mlayu 'bintang di hati ummi' i like!! bgus la cerita tu.. lumrah kehidupan.. pasti ada yg msih bersifat seperti itu.. nauzubillah, moga2 kte sbgi anak, x tergolong dlm kalangan anak-anak yg derhaka.. malah menjadi anak yg soleh serta menjadi contoh pada adik-adik.. wow! tibe-tibe terasa berat sgt2 tanggungjawab seorang anak sulong.. ngee~~

this song especially for my mom, syakila bte yaani.. ^_^ ohh.. luv u mummy !!

restoran minang (bukit tinggi, indon)